COMUNICAT DE PRESĂ: Peste 23.000 de asistenți medicali înregistrați la Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali – filiala București Asistenții medicali, Rol Vital în Sistemul Medical Românesc

Un număr de 23.287 de asistenți medicali sunt avizați la zi la Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali – filiala București. Chiar dacă se poate crede că sunt mulți, pentru asigurarea unor îngrijiri de sănătate de calitate, este necesar un număr mult mai mare.

De altfel, o creștere semnificativă a numărului de asistenți medicali se impune nu numai în București sau în România, ci la nivel mondial. Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, lumea are nevoie de încă 9 milioane de asistenți medicali și moașe pentru a obține acoperirea universală cu servicii de sănătate în următorul deceniu[1].

Astăzi, 12 mai, se marchează Ziua Internațională a Asistenților Medicali. Anul acesta, evenimentul are o semnificație aparte, în condițiile în care 2020 a fost declarat de Organizația Mondială a Sănătății Anul Asistentului Medical și Moașei.

International Council of Nurses  a ales ca motto pentru Ziua Internațională a Asistenților Medicali de anul acesta „Asistenții medicali: O voce care să conducă – Îngrijind sănătatea lumii"[2]. Un motto care capătă o semnificație cu atât mai profundă în umbra pandemiei de COVID-19.

Acest context epidemiologic fără precedent în istoria recentă subliniază încă o dată rolul vital pe care îl joacă asistenții medicali în sistemele medicale din întreaga lume. Ca în cazul tuturor cadrele medicale, eforturile profesionale și personale depuse în această perioadă de asistenții medicali trebuie recunoscute. Corpul profesional al asistenților medicali se află în prima linie a luptei cu noul coronavirus și se asigură, în același timp, că își aduce contribuția la funcționarea sistemului de sănătate.

„Astăzi este ziua noastră, a asistenților medicali. Este ziua noastră, a tuturor celor care practicăm o profesie nobilă cu rol vital în funcționarea sistemului medical. Identitatea noastră este profesionalismul, empatia, iubirea și dedicarea prin care reușim să fim alături și să îngrijim oamenii încă din momentul în care respiră pentru prima dată și pe tot parcursul vieții. Oamenii ne văd, interacționează cu noi poate pentru clipe și momente, însă mulți dintre ei își amintesc de noi întreaga viață pentru că 'arta îngrijirii' are o latură profund umană. Este o deprindere pe care reușim să o învățăm cu fiecare om pe care îl îngrijim și căruia îi dăm speranțele de care are nevoie sau îi alinăm suferința. La mulți ani, dragi asistenți medicali din Bucureşti şi întreaga țară! Suntem împreună pentru profesia noastră", a declarat Carmen Mazilu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România – filiala București.

Asistenții medicali joacă un rol crucial în promovarea și menținerea sănătății, în prevenție și acordarea de îngrijiri în asistența medicală. În aceste condiții, aceștia sunt o resursă vitală pentru a asigura acoperirea universală cu servicii de sănătate. Însă îndeplinirea acestui obiectiv depinde de existența unui număr suficient de asistenți medicali bine pregătiți și bine susținuți, care se bucură de recunoaștere pe măsura serviciilor și calității îngrijirii pe care le oferă, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății[3].[1] https://www.who.int/news-room/campaigns/year-of-the-nurse-and-the-midwife-2020

[2] https://www.icn.ch/news/international-nurses-day-nurses-deserve-praise-thanks-protection-amid-covid-19

[3] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/nursing-and-midwiferyimagine

Dragi colegi,

Asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali sunt expuși frecvent la diverși factori de stres, pentru care în regim obișnuit, au dezvoltat strategii de gestionare.

Cu toate acestea, situația de urgență, cauzată de răspândirea noului tip de coronavirus, accentuează nevoia de mobilizare pe termen lung a tuturor resurselor fizice si psihice, astfel încât strategiile obișnuite ale persoanei de a face față stresului profesional pot fi insuficiente.

De aceea Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala București, a decis organizarea și lansarea Serviciului de suport și consiliere psihologică telefonică și on line - Psiho Assist, începând cu data de 06.05.2020.

Citește mai mult...

Vreau să știu despre...


EMC

Politica privind datele personale