Tehnică de respirație

Respirația este un proces indispensabil vieții care, de obicei, se întâmplă în mod automat. Când inspirăm, oxigenul, atât de necesar funcționării optime a organismului, pătrunde în corp și, când expirăm, se eliberează dioxid de carbon.

Echilibrul dintre acestea poate fi perturbat atunci când respirația este rapidă, scurtă, la nivelul pieptului, fapt ce contribuie la creșterea anxietății, atacuri de panică, oboseală sau alte probleme fizice și emoționale.

Prin influențarea ritmului și felului în care respirăm putem diminua această posibilitate. După ce am învățat să respirăm corect, abdominal, putem încerca o tehnică simplă de respirație cu numărătoare.

Pentru acest exercițiu veți avea nevoie de câteva minute libere, un loc liniștit, un scaun cu spătar (opțional).

  1. Așezați-vă confortabil pe scaun, cu spatele lipit de spătar și tălpile picioarelor lipite de podea. Închideți ochii, când vă simțiți confortabil. Dacă nu aveți scaun, stați în picioare, cu spatele drept.
  2. Cu calm și delicatețe, îndreptați-vă atenția asupra respirației. Inspirați, prin nas, o cantitate de aer obișnuită pentru dumneavoastră și expirați ușor. Lăsați să treacă orice gând sau judecată despre ceea ce observați și doar fiți atenți la felul în care aerul intră și iese prin nări.
  3. Inspirați lent, până numărați, rar, de la 1 la 4.
  4. Țineți-vă respirația cât timp numărați, rar, de la 1 la 4.
  5. Expirați până numărați, rar, de la 1 la 4.
  6. Inspirați, 2,3,4; țineți, 2,3,4; expirați, 2,3,4.
  7. Repetați exercițiul timp de 3-4 minute.

În cazul în care vă surprindeți gândurile concentrate pe alte aspecte care vă preocupă, cu delicatețe, îndreptați-vă atenția, din nou, asupra respirației.

Dacă vă este confortabil, puteți crește timpul, numărând până la 5.