Intoleranța la Incertitudine

Intoleranța incertitudinii a fost definită drept o caracteristică dispozițională care rezultă dintr-un set de păreri negative despre incertitudine și implicațiile acesteia. Intoleranța la incertitudine implică tendința de a reacționa negativ la nivel emoțional, cognitiv și comportamental la situații și evenimente incerte.

Un nivel ridicat de intoleranță la incertitudine poate cauza apariția anxietății generalizate. Asta se întâmplă din cauza tendinței oamenilor cu intoleranță la incertitudine de a se concentra pe aspectele și consecințele incerte sau negative.

Atunci când persoanele care sunt intolerante la incertitudine sunt expuse la aceasta, au o reacție puternică: se îngrijorează și fac tot ce pot pentru a se îndepărta de, a evita sau a elimina incertitudinea. In același timp, a fi foarte intolerant la incertitudine poate cauza probleme. Această intoleranță poate duce la o varietate de comportamente consumatoare de timp și obositoare, poate provoca stres și anxietate și este principalul motiv pentru griji.

Unele dintre acțiunile pe care oamenii le fac atunci când sunt intoleranți la incertitudine includ:

  • Căutarea excesivă a unei reasigurări din partea celorlalți: s-ar putea să solicite prietenilor sau familiei părerea lor asupra unei decizii pe care trebuie să o ia.
  • Pregătirea listelor: ca un mod de a elimina incertitudinea, unii oameni vor face liste lungi și detaliate cu lucruri de făcut, uneori mai multe liste în fiecare zi.
  • Verificarea dublă: de exemplu, apelarea persoanelor dragi în mod repetat pentru a se asigura că sunt în regulă sau a citi e-mailurile de mai multe ori pentru a verifica dacă acestea sunt perfecte și că nu există greșeli de ortografie.
  • Refuzarea delegării sarcinilor: multe persoane care sunt intolerante la incertitudine nu ar permite nimănui, nici la serviciu, nici acasă, să îndeplinească anumite sarcini; acest lucru se datorează faptului că nu pot fi siguri că se va face corect dacă nu o fac ei personal.
  • Amânarea sau evitarea: a fi incert poate provoca anxietate, unii oameni pur și simplu amână sau evită oameni, locuri sau situații.
  • Distragerea: mulți oameni care sunt intoleranți la incertitudine se mențin ocupați în cea mai mare parte a zilei, în acest fel, nu au timp să se gândească la toată incertitudinea din viață.

Chiar dacă persoanele cu intoleranță la incertitudine sunt de acord că a fi mai tolerant la aceasta ar fi de ajutor, nu este ușor să își schimbe atitudinea. Cu toate acestea, în Terapia Cognitiv-Comportamentală, ei află că gândurile, sentimentele și acțiunile sunt toate interconectate și că, dacă schimbă una, le pot schimba și pe celelalte. Deci, cel mai bun mod de a învăța este să devină mai toleranți la incertitudine și să înceapă să se poarte ca și cum sunt toleranți la incertitudine. Cu alte cuvinte, își pot schimba comportamentul privind incertitudinea, iar acest lucru îi va ajuta în cele din urmă să își schimbe gândurile și sentimentele despre incertitudine.

Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică este disponibil tuturor asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali din București. Pentru mai multe detalii privind programul de consiliere ne puteți scrie la psihoassist@oammrbuc.ro sau puteți accesa PSIHO-ASSIST: Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică și online pentru membrii OAMGMAMR filiala București

Suntem alături de voi!

Informații

imagine

Dragi colegi,

Asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali sunt expuși frecvent la diverși factori de stres, pentru care în regim obișnuit, au dezvoltat strategii de gestionare.

Cu toate acestea, situația de urgență, cauzată de răspândirea noului tip de coronavirus, accentuează nevoia de mobilizare pe termen lung a tuturor resurselor fizice si psihice, astfel încât strategiile obișnuite ale persoanei de a face față stresului profesional pot fi insuficiente.

De aceea Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala București, a decis organizarea și lansarea Serviciului de suport și consiliere psihologică telefonică și on line - Psiho Assist, începând cu data de 06.05.2020.

Citește mai mult...

Vreau să știu despre...


EMC

Politica privind datele personale