Imunitatea – o colaborare între corp, minte și spirit

Acum mai mult decât oricând, tema imunității este de actualitate pentru cercetători în domeniul psiho-neuro-imunologiei, cu aplicații generoase în promovarea unui stil de viață sănătos, prevenirea și tratamentul afecțiunilor psihice, sănătatea în muncă și gestionarea stresului, precum și abordarea dinspre minte înspre corp a bolilor și susținerea procesului de vindecare sau de recuperare a pacienților cu diferite afecțiuni prin coroborarea tratamentului medicamentos cu strategii psihoterapeutice validate științific.

Sistemul imunitar reprezintă capacitatea organismelor vii de a se apăra de agresori, de agenți patogeni, de substanțe nocive sau toxice. Rolul său principal este să mențină sau să restabilească starea de sănătate, activând diferite strategii de a contracara factorii externi sau interni care perturbă echilibrul organismului și care îi pun în pericol chiar viața. Deși majoritatea oamenilor își doresc o imunitate „puternică”, termenul potrivit ar fi probabil o imunitate „echilibrată”, deoarece extremele sunt dăunătoare – o imunitate prea puternică se poate întoarce împotriva propriului organism, iar o imunitate prea slabă poate fi ușor copleșită de agresori mărunți.

Printre factorii care influențează imunitatea se numără cei aflați în afara controlului personal, precum faptul de suferi de o boală auto-imună, prezența unor boli genetice sau anumite predispoziții genetice, dar și factori asupra cărora oamenii au control, prin alegerile și comportamentele zilnice, prin deprinderile formate și repetate, care se constituie pe termen lung în stilul de viață personal. Bine-cunoscute și deseori trecute cu vederea sunt alegerile alimentare (nutriția oferind corpului cărămizile cu care acesta se poate fortifica), sau alegeri privind modul de petrecere a timpului liber (care include sau exclude mișcarea, sportul, activitatea în aer liber sau chiar în natură, preferința de a sta noaptea până târziu, turele de noapte sau somnul insuficient).

Factorii psihologici își pun de asemenea amprenta asupra imunității generale, îndeosebi afecțiuni psihice precum depresia sau anxietatea, dar și strategiile pe care o persoană le folosește pentru a face față traumelor, evenimentelor dureroase, dificultăților sau stresului cotidian (strategii dezadaptative precum izolarea, comportamente impulsive, consum de substanțe psiho-active, sau strategii adaptative precum schimbarea perspectivei, solicitarea ajutorului, apelarea la suport social și familial, concentrarea pe rezolvarea problemelor). Abordarea vieții din perspectivă spirituală oferă susținere și sens în situații dificile, diminuând stresul și prevenind instalarea sau accentuarea problemelor de sănătate psihice și fizice.

Stresul acut de durată scurtă mobilizează răspunsul de „luptă sau fugi” al organismului, inclusiv sistemul imunitar, ca o pregătire a acestuia pentru gestionarea unei vătămări sau infecții, crescând nivelul citokinelor pro-inflamatorii în sânge. Stresul cronic, care poate dura între zile și ani, este de asemenea corelat cu creșterea nivelului de citokine pro-inflamatorii, însă de data aceasta efectele asupra sănătății globale sunt negative, crescând riscul instalării unor boli cronice precum arteroscleroza. În plus, stresul cronic poate duce la reactivarea unor virusuri latente, moment în care se poate spune că organismul intră într-un cerc vicios: reactivarea virusurilor s-a produs din cauza scăderii imunității, iar reactivarea frecventă a acestora din urmă poate duce la obosirea sistemului imunitar și agravarea simptomelor. De asemenea, vulnerabilitatea la virusul gripal crește atunci când persoana se simte stresată, așa cum arată un studiu din 1999 ( Cohen S, Doyle WJ, Skoner DP).

Somnul neodihnitor, programul inconsistent de somn și insomniile afectează nu doar dispoziția și capacitățile cognitive, ci și imunitatea persoanei. Celulele NK, a căror funcție este de a regla răspunsul imun și elimina celulele infectate, sunt direct influențate de calitatea somnului. În lipsa odihnei pe timpul nopții, activitatea lor scade pe timpul zilei, astfel încât persoana devine mai vulnerabilă, dar acest lucru poate fi preîntâmpinat prin adresarea din timp a problemelor care cauzează tulburările de somn (anxietate, stres, depresie) și prin respectarea unei rutine de somn.

Deseori, pentru a susține imunitatea, persoanele apelează la suplimente naturiste, vitamine sau medicamente specifice. Cu toate acestea, așa cum indică și studiile în psiho-neuro-imunologie, există mult mai multe lucruri care pot fi făcute pentru a stimula imunitatea organismului, deoarece aceasta un este o funcție izolată, ci face parte dintr-un sistem complex, dinamic, flexibil. Acest sistem ești tu, ca persoană și personalitate, ca ființă umană și spirituală irepetabilă.

Printre acele lucruri pe care le poți face în plus pentru tine se numără dezvoltarea abilităților de gestionare a stresului, menținerea unui echilibru între viața profesională și viața personală, autocunoșterea, psihoeducația, apelarea la suport social, dezvoltarea armonioasă timpurie și adresarea problemelor psiho-emoționale într-un cadru profesionist și confidențial, cultivarea unei profunzimi la nivel de atitudini și valori. Acestea nu mai reprezintă de mult simple opțiuni - mai mult sau mai puțin dezirabile ori accesibile, ci deprinderi, abilități și activități de bază pentru menținerea unei vieți echilibrate, împlinite și adaptate dinamicii sociale actuale.

Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică este disponibil tuturor asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali din București. Pentru mai multe detalii privind programul de consiliere ne puteți scrie la psihoassist@oammrbuc.ro sau puteți accesa PSIHO-ASSIST: Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică și online pentru membrii OAMGMAMR filiala București

Suntem alături de voi!