Influența pandemiei asupra stilului alimentar și mindful eating

Efectele negative ale pandemiei COVID-19 pot fi observate și evaluate în mai multe domenii ale vieții noastre. Sunt aspecte ușor de observat, resimțite de o mare parte din populație, însă intensitatea acestora este diferită de la persoană la persoană, în funcție de abilități, resurse interne și externe, metode de coping, trăsături de personalitate, probleme de sănătate.

Un exemplu, în acest sens, este legat de efectele asupra stilului alimentar. Deși au fost raportate probleme/schimbări comune, pentru o mare parte a populației, persoanele care au avut un istoric mai recent sau mai îndepărtat de tulburări de alimentație, au fost mult mai expuse riscului de recidivă.

Ipoteza unei imposibilități de a-și procura toate alimentele necesare traiului de zi cu zi, lipsa de certitudine cu privire la evoluția pandemiei și măsurile care ar putea fi luate și ar putea reduce libertatea de mișcare sau accesul la produse alimentare, a determinat o mare parte o populației să cumpere mult mai mult pentru a-și face rezerve. De asemenea, lucrul de acasă sau încetarea activității pe un termen definit, închiderea restaurantelor și teama de a mai comanda pentru a evita infectarea, au creat contextul necesar pentru ca oamenii să înceapă să gătească mai mult acasă și, implicit, să și consume mai mult. Aceste efecte au fost însă, cel mai adesea, moderate și limitate în timp.

Pentru o parte din persoanele cu istoric de tulburare de alimentație (87% conform unui studiu realizat de Universitatea Northumbria), această perioadă a condus la o înrăutățire a simptomelor, în timp ce accesul la servicii medicale de specialitate a scăzut. Stresul și anxietatea, incertitudinea, lipsa de stabilitate și rutină au favorizat recăderea sau apariția unor dificultăți semnificative de gestionare a problemelor legate de alimentație.

Trecerea în ”online” pentru orice întâlnire a crescut gradul de expunere și insecuritatea legată de aspectul fizic, persoana fiind nevoită să se privească mai multe ore pe ecranul telefonului sau laptopului. De asemenea, mesajele des transmise de media, s-au concentrat pe exercițiul fizic, pe mâncatul sănătos, pe a fi în formă, sancționând creșterea în greutate. Deși pentru o majoritate a populației, aceste mesaje ar putea avea efecte benefice, pentru o persoană cu istoric de tulburare de alimentație pot constitui factori declanșatori pentru o recădere sau agravare a stării de sănătate fizică și psihică.

Pentru asistenții medicali care își desfășoară activitatea în unități spitalicești, nevoiți să poarte costumele de protecție pe o perioadă relativ lungă de timp, adesea fără să poată mânca sau consuma lichide, supuși unui stres constant, suprasolicitați, există de asemenea un risc de a dezvolta probleme legate de alimentație. Ceea ce ne este ”interzis” pentru o perioadă de timp are potențialul de a fi consumat în exces atunci când există posibilitatea și, în plus, emoțiile negative, prezente pe o durată prelungită, pot determina creșterea nevoii de a consuma anumite alimente, ca și modalitate de reglare emoțională.

O modalitate foarte simplă, care nu presupune condiții sau cerințe speciale, de a preveni aceste efecte negative este mâncatul conștient/mindful. A avea atenția concentrată pe senzațiile experimentate în timp ce mâncăm ne poate ajuta să gestionăm tendințele de mâncat compulsiv sau emoțional. Exercițiul de mâncat mindful implică să observăm felul în care mâncarea ne face să ne simțim, de semnalele pe care corpul nostru le transmite legat de gust, satisfacție și sațietate. Mâncatul mindful înseamnă totodată să suprimăm judecata sau evaluarea, devenind doar observatori ai senzațiilor pe care le experimentăm. Așadar, următoarea dată când luați masa, priviți mâncarea, simțiți mirosul, textura, felul în care se simte prima înghițitură, cum se schimbă gustul pe parcurs, ce mesaje vă transmite corpul și savurați fiecare moment, ignorând gândul care ar putea apărea și ar putea să vă oprească din acest demers cum că ”nu am timp de asta sau ceva atât de mic nu poate să facă o diferență” și amintindu-vă că pașii mici fac schimbările mari.

Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică este disponibil tuturor asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali din București. Pentru mai multe detalii privind programul de consiliere ne puteți scrie la psihoassist@oammrbuc.ro sau puteți accesa PSIHO-ASSIST: Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică și online pentru membrii OAMGMAMR filiala București

Suntem alături de voi!