Surse de Energie la Momentul Burnout-ului

Burnout este o stare de epuizare emoțională, fizică și mentală cauzată de stresul excesiv și prelungit. Apare atunci când cineva se simte copleșit, dezechilibrat emoțional și se află în imposibilitatea de a satisface cererile constante.

Burnout scade productivitatea și energia și face oamenii să se simtă din ce în ce mai neajutorați, fără speranță sau precum cineva care nu mai are nimic de oferit. Efectele negative pot acapara atât viața socială, cât cea profesională și chiar starea de sănătate.

Epuizarea profesională a asistentelor medicale este un fenomen caracterizat printr-o scădere a energiei a asistentelor medicale care se manifestă prin epuizare emoțională, lipsă de motivație și sentimente de frustrare și poate duce la reduceri ale eficacității muncii.

Dacă nu sunt identificate din timp simptomele suprasolicitării astfel încât să se poată aplica metode de prevenție și se ajunge la stadiul de burnout, se poate urma una dintre strategiile de recuperare:

  1. Schimbarea mediului în care persoana respectivă trăiește:
  2. Deși poate părea aproape imposibil de aplicat, această strategie presupune îndepărtarea de toate lucrurile care au condus la burnout. Doar ieșind din mediul nociv care a indus această stare, se mai poate gândi lucid pentru a găsi soluții. Eliminarea cauzelor, chiar dacă această decizie poate aduce prejudicii la rândul ei.

  3. Cererea de ajutor:
  4. Una dintre simptomele burnout-ului este tendința de conservare a energiei prin izolarea de ceilalți oameni. De aceea, în situația fericită în care individul își dă seama că suferă de burnout, alegerea de a cere ajutor este printre ultimele metode de vindecare la care s-ar gândi. Cu toate acestea, suportul prietenilor și al familiei este necesar pentru redobândirea perspectivei, a motivației și a energiei pierdute prin burnout.

  5. Reevaluarea priorităților și a obiectivelor:
  6. Dacă s-a ajuns la burnout, este clar că ceva important din viața individului nu funcționează așa cum ar trebui să funcționeze. Este necesară găsirea timpului pentru a redefini idealurile, prioritățile și lucrurile care îl motivează cu adevărat. Trebuie gândit dacă nu cumva se investește timpul și energia în ceva care nu este primordial pentru persoana respectivă și care îl oprește de la realizarea lucrurilor care contează cu adevărat. Dacă își dă seama că s-a neglijat ceva important, eforturile trebuie redirecționate înspre acel lucru.

Pentru a lupta cu burnout-ul cauzat de locul de muncă, se pot lua măsuri suplimentare, precum:

  • Semnalarea problemelor:
  • În loc de a aștepta ca alte persoane să observe situația în care individul se află, trebuie să se asigure că superiorii săi sunt la curent cu aspectele job-ului care l-au dus la burnout. Acesta trebuie să se adreseze persoanei care poate schimba acest lucru astfel încât să îi fie îmbunătățită experiența de lucru.

  • Cererea unei reconsiderări a responsabilităților:
  • Dacă individului i se cere în mod constant îndeplinirea unor sarcini care nu intră în descrierea postului său, trebuie să ceară o reconsiderare a responsabilităților care îi sunt alocate. De asemenea, dacă motivul burnout-ului este rutina cauzată de task-urile repetitive ce nu îi mai oferă nicio satisfacție, trebuie să ceară alocarea unor noi responsabilități sau poate lua în considerare chiar schimbarea locului de muncă.

  • Luarea unei pauze de la job:
  • Cea mai drastică metodă de a opri efectele suprasolicitării profesionale este a se despărți pentru o perioadă de locul de muncă. Folosirea zilelor de concediu pentru a petrece o vacanță care să îi reîncarce bateriile și să îl ajute în regândirea perspectivelor de viitor.

Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică este disponibil tuturor asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali din București. Pentru mai multe detalii privind programul de consiliere ne puteți scrie la psihoassist@oammrbuc.ro sau puteți accesa PSIHO-ASSIST: Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică și online pentru membrii OAMGMAMR filiala București

Suntem alături de voi!