Mituri despre stres

Stresul reprezintă un ansamblu de reacții antrenate de organismul uman pentru a face față unei cerințe interne sau externe, care, la nivel evaluativ, depășește resursele și capacitatea de răspuns a persoanei. Stresul poate apărea atunci când o situație este inacceptabilă pentru noi, când vrem să facem ceva și nu putem, când primim feedback negativ, critici, comentarii referitoare la competență, când pierdem ceva valoros pentru noi sau suntem într-un demers de a obține ceva important. Deși blamat pentru multe dintre problemele de sănătate cu care oamenii de confruntă în prezent, stresul are și valențe pozitive (eustresul) atunci când este prezent într-o măsură optimă pentru a ne mobiliza și rezolva problema cu care ne confruntăm. Înțelegerea cauzelor, a mecanismelor de răspuns, informațiile cât mai exacte ne pot fi de ajutor să creștem prezența eustresului în viața noastră și să o minimizăm pe cea a distresului. Un demers, în acest sens, este cunoașterea miturilor și realității cu privire la stres, precum:

  • Stresul provoacă cancer – Stresul este doar un factor care contribuie la creșterea vulnerabilității pentru dezvoltarea unor boli, inclusiv cancer, prin mecanismele pe care le activează în corp și prin faptul că, pentru a-i face față, apelăm uneori la mecanisme de coping precum fumatul, consumul de alcool sau mâncatul compulsiv.
  • Stresul este peste tot, nu poți face nimic pentru a te proteja – Sunt mai multe surse de stres care pot să conducă la reacții în lanț, însă putem să ne creăm strategii eficiente pentru a le face față cu succes.
  • Cele mai populare tehnici de gestionare a stresului sunt cele mai bune – Contextul de viață, personalitatea, situațiile și reacțiile sunt diferite de la persoană la persoană și, implicit, identificarea strategiilor potrivite trebuie să fie un demers personalizat.
  • Stresul este întotdeauna rău – În cantitatea potrivită, care ne mobilizează spre acțiune, stresul este util.
  • Stresul este la fel pentru toată lumea – Fiecare persoană experimentează stresul diferit; ceea ce pentru cineva este o sursă de stres (exemplu: vorbitul în public) pentru altcineva este o plăcere.
  • Stresul duce la albirea părului – Studiile nu susțin această idee, cauzele principale fiind legate de vârstă, predispoziție genetică sau alți factori precum fumatul, deficiența de vitamine, vitiligo, probleme cardiace.
  • Doar simptomele majore de stres necesită atenție și adoptarea unor măsuri – Dacă am doar dureri de cap sau stomac pot să mă descurc, nu e nevoie să fac ceva special. Este preferabil însă să acționăm la primele semne și să nu așteptăm ca problemele să devină cronice.
  • Consumul de alcool este de ajutor pentru a face față stresului – În fapt, consumul de alcool are un impact negativ asupra zonelor din creier responsabile de luarea de decizii și echilibru, pe termen mediu și lung, conducând la și mai multe probleme. Dacă însă, un pahar de alcool este pretextul de a ne vedea cu prietenii și de a petrece timp împreună, nivelul de stres poate fi diminuat. Este important de punctat însă că nu alcoolul este cel care aduce contribuția pozitivă, ci faptul că suntem alături de prieteni, putem discuta și petrece timp frumos alături de ei.
  • Evenimentele fericite nu produc stres – Căsătoria și mutatul într-o casă nouă sunt surse de stres importante, prin volumul de acțiuni pe care le implică dar și prin nevoia de adaptare la un context și un statut nou.
  • Dacă muncești mai puțin nu mai ești stresat/ Doar cei care muncesc mult sunt stresați – Nu doar volumul de muncă este relevant pentru producerea stresului, este important să avem în vedere organizarea, satisfacția și atitudinea față de muncă a fiecărei persoane.

Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică este disponibil tuturor asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali din București. Pentru mai multe detalii privind programul de consiliere ne puteți scrie la psihoassist@oammrbuc.ro sau puteți accesa PSIHO-ASSIST: Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică și online pentru membrii OAMGMAMR filiala București

Suntem alături de voi!