Organizarea timpului

Abilitățile de gestionare a timpului sunt necesare la orice loc de muncă, cu atât mai mult în profesiile care implică responsabilitate ridicată, intervenție de urgență sau volum mare de muncă, așa cum se îmtâmplă în domeniul asistenței medicale. Dezvoltarea abilității de a-ți gestiona timpul se asociază cu o funcționare mai eficientă, productivitate crescută, niveluri mai scăzute de stres și posibilități mai ridicate de a-ți atinge obiectivele și împlini visele. Iată mai jos câteva repere pentru o bună organizare a timpului:

1. Stabilește-ți prioritățile.

Uneori poate fi dificil să stabilești care sunt prioritățile tale peste zi, deoarece de multe ori pare că imprevizibilul își spune cuvântul la locul de muncă. Este important totuși să îți păstrezi puterea ta personală, chiar și in mijlocul haosului, iar un mod de a face acest lucru este prin reflectarea asupra sarcinilor pe care le ai de făcut, mai ales dacă te afli la început de drum. Atunci când îți stabilești prioritățile, te-ai putea întreba, de exemplu:

  • Care ar putea fi primul lucru pe care il faci când ajungi la locul de muncă, și de ce?
  • Care sarcină, din cele atribuite ție, este mai importantă și de ce?
  • Care sunt urmările dacă nu iei măsuri pe loc?
  • Care este cel mai important lucru pentru pacient?

2. Fii flexibil.

Evenimentele din timpul programului de muncă pot deveni copleșitoare, nu doar pentru pacienți, ci și pentru tine ca profesionist. Deși e important să îți clarifici ce ai de făcut la începutul zilei, păstrează loc și pentru neprevăzut. Ierarhia priorităților se poate schimba oricând și pentru a te adapta este nevoie să amâni uneori la lista ta de lucruri pentru a gestiona urgențele nou apărute.

3. Organizează activitățile în clustere.

Este posibil ca majoritatea activităților tale să îți fi intrat deja în deprindere și să le poți executa automat și rapid. Acest lucru îți permite să anticipezi sarcinile care vor urma și să le organizezi în funcție de locul/zona în care ele trebuie îndeplinite, de fereastra de timp pe care o ai la dispoziție, sau după tipul de activitate. Poți nota în agendă lucrurile care se află în lista de făcut pentru a le putea grupa mai ușor. De exemplu, organizarea activității în funcție de zona în care te afli te poate scuti de drumuri dus-întors și energie pierdută. Organizarea activității în funcție de fereastra de timp pe care o ai la dispoziție se referă la programarea unor acțiuni similare în același interval (de exemplu, a administra medicația pacienților, a face recoltările pentru analize etc). Organizarea conceptuală a activităților se referă la a reuni acele acțiuni care pot fi făcute împreună sau care sunt similare (de exemplu, dacă aceiași patru pacienți din zece au nevoie să semneze câte un formular și să li se facă același tip de analize, poți grupa aceste două activități într-un singur drum).

4. Ia o pauză!

Nu te aștepta să poți lucra fără oprire. Chiar dacă, la început, faci sarcinile fără efort iar energia pe care o ai la dispoziție este susținută de pasiune și entuziasm, este posibil ca, în timp, stresul și epuizarea să se facă resimțite. De aceea, buna organizare a energiei pe care o consumi te va susține pe termen lung. Asigură-te că iei scurte pauze, chiar și de 5 minute, pentru a-ți pune gândurile în ordine, pentru a mânca, a te hidrata. Pauzele au efecte benefice asupra productivității, cresc puterea de concentrare și te ajută să previi burn-out-ul, oboseala compasională sau stresul. Amintește-ți că cel mai bine îi poți ajuta pe cei din jurul tău atunci când tu ești bine!

Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică este disponibil tuturor asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali din București. Pentru mai multe detalii privind programul de consiliere ne puteți scrie la psihoassist@oammrbuc.ro sau puteți accesa PSIHO-ASSIST: Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică și online pentru membrii OAMGMAMR filiala București

Suntem alături de voi!