Abilitățile non-clinice în asistența medicală

Suntem asistenți medicali pentru că ne pasă de pacienți și ne dorim să îmbunătățim viața oamenilor din jur. Chiar dacă unii suntem debutanți sau veterani în profesie, există întotdeauna lucruri pe care le putem face pentru a progresa. În asistența medicală abilitățile tehnice sunt esențiale, uneori chiar vitale, însă există câteva abilități ușoare care fac diferența între un asistent medical bun și unul excelent.

Comunicare eficientă

Ca asistenți medicali suntem în primele linii de îngrijire. De multe ori, trebuie să susținem un dialog deschis cu pacienții și familiile lor, astfel încât aceștia să înțeleagă pe deplin diagnosticul, tratamentul și orice alte preocupări medicale. În plus, facilităm dialogul cu pacienții îngrijorați sau necooperanți, membrii familiei în cauză, medicii ocupați și toți cei din jur. Comunicarea eficientă între colegi asistenți medicali, medici și alți profesioniști din domeniul sănătății este vitală, deoarece împărtășim responsabilitățile de îngrijire a pacienților. Toate aceste abilitățile de comunicare sunt cruciale pentru toate scenariile de mai sus.

Flexibilitate

Nu știm niciodată la ce să ne așteptăm când suntem în tură. Modificările de ultim moment ne solicită în mod constant, în timp ce jonglăm cu mai multe planuri de tratament, cererile medicului, documentele și familiile pacienților. Mulți asistenți medicali ar fi de acord că adaptabilitatea este una dintre cele mai importante abilități în asistența medicală non-clinică. De aceea, este bine să fii flexibil din punct de vedere mental, deoarece dacă ai un pacient neconform sau un medic care are o zi proastă, trebuie să ai modalități alternative de a rezolva problemele și de a-i face pe toți mulțumiți. Fără capacitatea de adaptare rapidă la schimbări, asistenții medicali pur și simplu nu ar putea ține pasul.

Gândire critică

O minte ascuțită și critică este esențială pentru excelența în domeniul asistenței medicale. Deseori, ca asistenți medicali, trebuie să evaluăm o situație și să luăm decizii din mers, trebuie să găsim rapid și cu încredere, rezoluțiile cele mai bune în situații de presiune. Acest lucru înseamnă că gândirea critică este esențială pentru analiza rapidă a unei situații și determinarea celei mai bune soluții. Din acest motiv, abilitățile de gândire critică sunt de neprețuit în profesia de asistent medical.

Dorința de a învăța

A obține o diplomă în asistență medicală nu înseamnă că zilele de student s-au încheiat. Cei mai buni asistenți medicali sunt cei care continuă să pună la îndoială, să exploreze, să învețe și să se dezvolte pe parcursul întregii lor cariere. Deoarece domeniul medicinei se schimbă și evoluează mereu, ca asistenți medicali trebuie să fim pregătiți să continuăm să învățăm. Chiar dacă unii dintre noi suntem la începutul carierei sau veterani în asistența medicală, putem învăța oricând ceva nou, doar dacă întrebăm, dacă rămânem curioși și avizi de cunoaștere.

Atenție la detalii

Acordarea atenției la detalii este importantă în profesia de asistent medical, mai ales atunci când avem multe sarcini. De exemplu, trebuie să documentăm tot ceea ce facem în fișele pacienților, trebuie să ascultăm îndeaproape descrierea simptomelor, să punem întrebările corecte și să nu uităm să aducem medicamente la orele potrivite. Este esențial ca în toată agitația să ne amintim până și cele mai mici detalii, pentru că altfel, un mic derapaj poate deveni o greșeală fatală. De aceea, cei mai buni asistenți medicali sunt în mod natural orientați spre detalii.

Dezvoltarea abilităților

Dacă ați putut să vă raportați la unele dintre abilitățile non-clinice pe care tocmai le-am prezentat și v-ați identificat ca având aceste abilități inerente, este un semn promițător că sunteți potrivit pentru această profesie. Următorul pas este de a continua dezvoltarea și perfecționarea abilităților necesare în asistența medicală.

Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică este disponibil tuturor asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali din București. Pentru mai multe detalii privind programul de consiliere ne puteți scrie la psihoassist@oammrbuc.ro sau puteți accesa PSIHO-ASSIST: Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică și online pentru membrii OAMGMAMR filiala București

Suntem alături de voi!